maanantai 7. elokuuta 2017

Kattoa / Roof making

Kreikkalaisen nukkekodin rakentaminen jatkuu. Jonkin aikaa meni pohtiessa, miten tehdä tiilikatto!

Lopulta löysin Bea Broadwoodin ohjeen hänen kirjastaan Create Exterior Finishes. Vielä oli tutkittava omia matkakuvia kreikkalaisten talojen katoista.

Merkitsin pystylinjat kattolevyihin 15 mm:n välein ja liimasin pyörörimat viivoille. Annoin kuivua vuorokauden. Kaulin ilmakuivuvaa massaa, kaulin rullaten ohuiden rimojen päällä ja leikkasin levystä 32 mm leveää suikaletta.


Levitin katolle suikaleen leveys kerrallaan runsaasti liimaa (Eri keeper) siveltimellä ja painelin suikaleen puikolla (5 mm virkkuukoukun varsi) rimojen väleihin kiinni.

Käyttämäni massa on Fimo air basic -merkkistä. Paketin päällä lukee Dimensionally stable, lupaus tuntuu pitävän paikkansa, sillä repeymiä on tullut vuorokauden kuivumisen jälkeen todella vähän.  Rimojen ja massan väliin on varmasti jäänyt ilmakoloja, mutta se ei näytä haittaavan. Olen tosi tyytyväinen.


500:n gramman pakkauksen massalla pääsin näin pitkälle. Tämä oli aika spontaani ja nopeatempoinen työvaihe, sillä suikaleet alkoivat nopeasti kuivua reunoistaan sekä murtua riman päältä. Vedellä kostutetulla sormella pyyhkiminen auttoi.

Vielä on tekemättä savupiipun puoleinen katon sivu sekä nurkka- ja harjapalat. Sitten alkaa tiilenvärin etsintä maalaten...

Kokosin savupiipun lasten dominonappuloista, kolmiopalikoista ja rimanpätkistä. Ensin siitä tuli liian korkea ja jouduin sahaaman matalammaksi. Kun ullakko on umpinainen, savupiippukin voi olla pohjastaan viisto, katon päällä lepäävä palikka.


Rakensin porrastasanteen kaiteen useammasta kaidepalasta, liitoskohta on melkein huomaamaton. Parvekin on edennyt hieman.


Tekemistä tässä nukkekodissa on kieltämättä ollut, mutta nyt alkaa loppusuora häämöttää. En jätä rakentamista kesken, en... Uudelleen aloittaminen on niin hankalaa.

9 kommenttia:

 1. Todella upea! Kaiken vaivan arvoinen!

  VastaaPoista
 2. This is a Unique and MARVELOUS way to construct a tile roof without having to lay the tiles individually, and what a blessing that the shrinkage of the paper clay is minimal.
  Your chimney is wonderful and so it the finish on the stair rails. Everything you've done thus far Riitta is MOST IMPRESSIVE! :D

  elizabeth

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Elizabeth! I just have to carry on but at the moment I'm hesitating about roof finishing. You can call it learning also.

   Poista
 3. Te ha quedado genial,que buen acabado!!!
  Besos.

  VastaaPoista
 4. Todella viehättävä talo! Tämän edistymistä on kiva seurata.

  VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi. / Thank you for visiting my blog.