perjantai 11. kesäkuuta 2021

Viherkasveja / Green Plants

Koulun päättäjäiset, lapsen syntymäpäivä, kylvöt ja istutukset oikeassa puutarhassa ovat pitäneet minut pois harrastuksesta. Nyt meillä on helle ja tuntuisi hassulta näpertää sisällä miniatyyrejä. Esittelen joitain aikaisemmin keväällä tekemiäni kasveja.

Taiteilijan työhuone ja muutkin talon huoneet ovat kaivanneet viherkasveja. Tarpeesta ja internetin ihmemaailman esimerkeistä lähti liikkeelle monen päivän viherkasvikuume.

Aluksi ajattelin vain kokeilla kultaköynnöksen lehtien värien sekoittamista, sitten innostuin sekoittamaan muitakin kuvioita. Tässä on massan etu, jokaista lehteä ei tarvitse maalata erikseen. Monet huonekasvit ovat lehdiltään paksuja ja vahamaisia. Haasteita onkin sitten aika joukko, miten saada lehdistä ja varsista riittävän ohuita, kaikkialle tarttuvat massanpalat tarttumaan kestävästi oikeaan paikkaan jne.

Ensimmäiset taistellut kultaköynnökset. Takanaolevan tein vaaikatasossa, kovetin uunissa välillä, lisäsin bambutuet ja jatkoin varsien ja lehtien lisäämistä toiselle puolelle.

Sipulit ja mehikasvit ovat helppoja. Ruukkuja tein tarpeen mukaan käyttäen muottina kotoa löytyviä esineitä tai tehden niistä muotteja kaksikomponenttisilikonin avulla. Jotta saa suoraa, kovetettava ruukku pitää laittaa uuniin muotteineen. Lopuksi hiomista ja patinointia akryylimaalein. Ruukkuihin voi upottaa eriväriset massanjämät multakerroksen alle. Liimasin useimpiin lisäksi teenpuruja pintaan nestemäisellä fimolla. Ja lopuksi koko esine vielä uuniin kovettumaan.

Seuraavassa satsissa kokeilin erilaisia lehden muotoja ja värejä. Anopinkieltä tein useamman kerran, sillä sen suvussa on useita eri muotoja ja värejä.

 

Palasin myös täydentämään vuosia sitten tekemiäni kaktuksia. Piikkejä näissä ei ole vieläkään, mutta uudet vaaleat tupsut. Korkeammissa lehtikaktuksissa on sisällä ohut korulanka, muuten ovat pelkkää polymeerimassaa.


 
 
Välillä oli pakko tehdä lisää ruukkuja, aina ne loppuivat kesken. Sekoittelin niitä massanlopuista useassa erässä ja väriä oli mukava vaihtaa muutenkin.

 

Uskaltauduin kokeilemaan peikonlehteäkin, tätä pitää miettiä vielä. Varsissa on sisällä metallilangat ja niitä on haastava muotoilla aidon näköisiksi. 

Kultaköynnöstankoa oli vielä jäljellä, kiinnitin lehdet nestemäisellä fimolla metallilangan sisältäviin varsiin. Kokosin kovetetut varret lehtineen fimomultaan ruukkuun ja kovetin vielä kerran. Osan irronneista osista jouduin vielä liimaamaan pikaliimalla.
 

 

Kuviolliset lehdet olen siis tehnyt kokoamalla tangon kuten appelsiinia tehdessä. Siitä olen leikannut sitten viipaleita ja muotoillut lehdiksi. Nukkumatin lehdet ovat kiinni paperipäällysteisessä rautalangassa ja niitä voi vielä taivutella paiston jälkeen, mikä on tietysti etu.


 

Haasteita riittää, en ole kaikkeen todellakaan tyytyväinen ja harjoitusta tarvitsen lisää. Kasveja on kiva tehdä siksikin, että saman lajin yksilöt voivat olla niin eri kokoisia. Hämmästyin kun näin aikoinaan trooppisessa kasvihuoneessa kultaköynnöksen, jonka lehdet olivat pääni kokoiset.

Seuraavaksi näille pitäisi tehdä hyllyt ja asemoida ne taiteilijan taloon. Tai ehkä aivan kaikki eivät mahdu.
 


12 kommenttia:

  1. Wow, Riitta, you've been very busy making these mini plants, they look wonderful! Yes, colors of plants is quite difficult to re-create, but lots of practising will help, at least this worked for me.
    I agree with you: a house, old or modern, but without no flowers and/or plants is not a cozy house, right!?
    Here, in The Netherlands, we also have quite warm weather, not good for my hayfever, so for me it don't work well to stay making minis, a bit too warm ;).
    Take care, stay safe and please, keep making minis, Riitta.
    Kind regards, Ilona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Ilona. I feel like seeing colours correctily I need to look a living plant or a good quality photo. And still colours can be confusing and depend on the adjacent colour. My dolls have started to collect green plants...

      Poista
  2. Well done Riitta, that’s an impressive natch of plants! I can see you were very busy. The results are amazing and well worth the time you spent making them.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you so much Shannon. I did these for several days coming up with new ideas along the way.

      Poista
  3. Very authentic and lovely attention to detail!

    VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi. / Thank you for visiting my blog.