perjantai 14. helmikuuta 2020

Maton tekoa / Stitching Carpets

Aloitin kreikkalaisen maton kirjonnan viime kesänä. Se valmistui tällä viikolla.

Minulla on mallista vain toiselta harrastajalta saatu valokopio. Löysin kuitenkin Pinterestin avulla kirjan: Malli on Susan McBaynen kirjasta Miniature Needlepoint Rugs for Dollhouses, Charted for Easy Use. Kieltämättä tämän ompelu sujui helposti. Aloitin yläreunasta ja jatkoin keskuskuviota väri kerrallaan.


Reunojen ja hapsujen ompelu jostain syystä aina tökkii, yritän vältellä niitä. On paljon hauskempaa aloittaa jotain uutta isompaa kuten tämä Persialainen matto... Malli on Pamela Warnerin kirjasta Miniature Embroidery for Georgian Doll's House.

Tässä keskusmedaljonki alkaa valmistua. Vaihdoin mallin sinisen langan luumunpunaiseen, saa nähdä... Kuvio ei ole niin vaikea kuin miltä se näyttää. Sama malli toistuu peilikuvana kahdesti tai neljästi ja kun saman ompelee peräkkäin useamman kerran, virheen huomaa melko nopeasti. Vihreitä koukeroita jouduin hieman purkamaan, sillä on helppo erehtyä yhdellä pistolla johonkin suuntaan...

Viimeistelystä: Ennen reunojen kääntöä pingotan maton. Kastelen sen, venytän suoraksi ja naulaan levylle oikea puoli alaspäin. Levitän koko ommellun pinnan nurjalle puolelle kerroksen tapettiliisteriä ja jätän kuivumaan.

Levyn päällä millimetripaperi on turha, kulmaviivain oli hyödyllisempi suoristamisessa.
Talouskelmu suojaa levyä kastumiselta.

Kangas on ylisuuri, sillä tulkitsin mallikarttaa aluksi väärin, enkä huomannut että isot ruudut koostuvat 8x8 pikkuruuduista eikä 10x10... Matto olikin oletettua pienempi.


Alla matto on kuivuneena ja valmiina reunojen ja hapsujen ompeluun. Kirjontajälki on tasoittunut ja matto on tapettiliisteristä jäykistynyt levyksi.

Reunoista kolmas rivi on kirjomatta, ompelin sen kääntäessäni reunan kaksinkerroin. Tosin hapsupäissä tämä oli turhaa, kun hapsun viereiset kaksi riviä kuitenkin ommellaan kaksinkerroin. Lisäsin pitkille sivuille vielä punosmaisen pistorivin punaisella.


Matot on ommeltu 22 count Hardangerille. Värillinen kangas oli valkoisella langalla kirjoessa oikein kätevä. Kauniit värit koukuttavat jatkamaan, Persialainen valmistunee tänä vuonna tai ensi vuonna...

13 kommenttia:

  1. Really Beautiful Embroidery work Riitta and your carpet appears to be perfectly blocked!

    VastaaPoista
  2. Quel beau travail, félicitations Riitta

    VastaaPoista
  3. The finished carpet is beautiful Riitta. I agree that finishing the edges is a chore, but it is so nice when it is done, don't you think.
    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Anna! Yes finishing is worth of the effort. And I suppose it's easier next time...

      Poista
  4. Hello Riita,

    I love the design and colours of this rug. The floral oval is also beautiful. I wish that I could embroider like you do.

    VastaaPoista
  5. Upea matto ja hienosti kirjottu. Iso homma, vaikka onkin miniatyyrityö.

    VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi. / Thank you for visiting my blog.