Kirjonta on ollut minulle pienen budjetin harrastus, jos ei lasketa mukaan hankkimiani mallikirjoja! Kaappiin on kerääntynyt muliinilankoja ja kankaita etenkin kirpputoreilta, missä ne eivät maksa juuri mitään.
Jonkin verran olen ostanut suosikkiani Hardanger-kangasta käsityöliikkeistä Helsingistä. Hiljattain ostin
Menitasta koon 26 kirjontaneuloja (kuvassa alla), jotka ovat pienessä koossa erinomaisia.
Vasemmanpuoleinen työ on kirjottu puolipistoilla 24 count (24 pistoa tuumalla / 9,6 pistoa sentillä) Hardangerille, oikeanpuoleinen 32 count-kankaalle (12,8 / cm), jonka olen hankkinut jostakin kirpputorilta.
Valitsin ensimmäisen tehtyäni vaaleampia värejä oikeanpuoleiseen, sillä pienessä koossa tulee helposti valittua liian tummia tai voimakkaita sävyjä. Ajattelin tästä takkasuojaa kartanoon, mutta kehys täytynee rakentaa itse. Malli on Sue Hawkinsin kirjasta
Embroidered Projects - Step-by step instructions for over 30 projects.
Jalkapalli syntyi kahden illan kirjonnan tuloksena. Olen joskus ostanut itsepäällystettäviä nappeja. Mieleen oli jäänyt myös Pamela Warnerin mainion kirjan
Miniature Embroidery for Georgian Dolls' House ohje jalkapallin kokoamisesta tällaisen napin päälle.
Onnekkaasti löysin pallin pohjaksi myös sopivankokoisen puuhelmen, jonka maalasin tummaksi. Tuohon käy tietysti mikä tahansa sopivankokoinen puukiekko tai sellaisen voi itse muotoilla.
Seuraavan kerran maalaan myös napin päälliosan tummaksi ettei
se loista kirjonnan läpi. Napin lenkin katkaisin pois napin koottuani.
Kokoaminen oli yllättävän helppoa nappipakkauksessa mukana tulleiden
silikonimuotin ja painikkeen avulla. Harsin kiristyslangan kirjonnan ympäri, jotta sain kankaan taipumaan tasaisesti.
Kiersin alakoulussa opitulla tekniikalla taustavärisestä muliinilangasta
nyörin peittämään kirjonnan ja alla olevan kiekon reunat. Nyöri ja pohja on liimattu nappiin. Kartanoon sopiva, taatusti vanhanaikainen esine oli nopeasti valmis.