torstai 14. heinäkuuta 2016

Momokoboksi / 1:6 Roombox

Tässä on ensimmäinen katselulaatikkoni! Sahasin sen käsin mökillä olleesta 6 mm:n vanerista, joka oli vanhan vuodevaatelaatikon pohja. Olen hyvin tyytyväinen japanilaiseen sahaani, jolla saa tehtyä ikkuna-aukonkin keskelle levyä. Ostin sahan täältä joitakin vuosia sitten.

Boksin mitat olivat pitkään mietinnässä ja aluksi kaavailin siitä seinälle ripustettavaa. Sitten tuli idea ikkunasta, se täytyi saada ja mielellään oikeissa mittasuhteissa. Boksin mitat ovat korkeus 40cm, leveys 36cm ja syvyys 23 cm, sellainen joka mahtuu yöpöytäni hyllylle.


Tiiliseinän tein lähinnä kananmunapakkauksen pahvista. Maalasin sen ensin Gessolla, sitten beigellä akryylillä ja lopuksi vielä valkoisella akryylillä kuivalla siveltimellä.


Tapetti on Skagen-nimistä skräppipaperia Sinellistä. Olen ostanut sen joitakin vuosia sitten, en tiedä onko sitä yhä myynnissä.

Harmaa panelointi on Bilteman sytyketikuista ja valmiista koristelistoista. Ei tullut ponttipaneelia, yritin korjata asiaa vetämällä piikillä urat pystylistojen väliin.


Lattia on Biltemen sytyketikuista, hiottu ja käsitelty pellavaöljyllä. Naulanpäät piirsin lyijykynällä.


Sikäli kun valoa riittää kuvaamiseen, se on pehmeämpää kuin mitä olen tähän asti onnistunut kuviini tästä nukesta saamaan. Toisen sivuseinän olisi voinut jättää poiskin, olisi helpompi kuvata. Maailmalla näkee myös japanilaisilla hakasilla yhteenliitettäviä seiniä ja lattioita, jotka voi irrottaa toisistaan varastoinnin ajaksi.


Ikkunan teko ei sujunut käden käänteessä. Aluksi unohdin ikkunaluukkujen välisen keskilistan. Levensin aukkoa seinässä ja tein uuden kehyksen luukuille. Sitten saranat veivätkin ruuveineen kehyksen sisällä liikaa leveyttä, vaikka veistin niille syvennykset. Kyllästyin ja liimasin toisen luukun pysyvästi kiinni. Ikkuna on 5/5, 4/2 ja 2/2 mm:n mäntyrimaa.


Kiinnostavasti moni nukkekodin 1:12-kokoisesta rekvisiitasta käy tännekin, esineitä kun on niin monen kokoisia oikeastikin. Katson, mitä saan irti tästä huoneen puolikkaasta. Se voi toimia makuu- tai olohuoneena, keittiönä tai kylpyhuoneena. Tarkoitus ei ole kerätä hurjaa määrää tämän mittakaavan tavaroita. Mietin jopa Momokolle omaa blogia, katsotaan miten tämä kehittyy...


Liimasin ikkunalaudat paikoilleen ulkoseinässäkin, jottei siihen tarvitse palata. Ulkoseinä on kesken, hyvinhän tuohon sopisi kapeat pystyrimat kuten ennen vanhaan.

 
Jos ihmettelette, mistä tämä 1:6-villitys sai alkunsa niin vilkaiskaa vaikka japanilaisen Peu connu:n blogia. Tai katselkaa GamJan roombokseja. Tavattoman paljon hyviä ideoita ja yhtä lailla nukkekotileikkiä 1:6-mittakaavassa.

Ikkunan ollessa miltein valmis muistin varastossani olevan kaksi vastaavan näköistä ruotsalaista 1:12 -koossa. Sekä pari ovea, muitakin ikkunoita ja portaatkin. Vaneria ja Biltema-tikkuja on myös vielä jäljellä. Jossain vaiheessa täytyy tehdä lisää suunnitelmia...

4 kommenttia:

  1. mielenkiintoinen projekti ja pinnat näyttää tosi hyviltä. Ihana tuo nukke!

    VastaaPoista
  2. oooo....., kävin noissa blogeissa ja en yhtään ihmettele, että olet innostunut asiasta. Hienolta näyttää tuo sinun suunnitelmasi :-)

    VastaaPoista
  3. Kiitos rohkaisevista kommenteista teille!

    VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi. / Thank you for visiting my blog.